Butiken

Välj rätt piercingsmycke bland toppar och stavar

Vad är toppar till piercingsmycken? Hur lång stav ska jag välja när jag byter smycke och hur byter jag piercingsmycke själv? Här tar vi oss en närmare titt på några av de vanligaste typerna av piercingsmycken du kommer stöta på i strävan efter den perfekta stilen för just dig.

Vad är egentligen en topp till piercingsmycken?

Piercingsmycken erbjuder en djungel av nya begrepp och namn som många inte känner sig bekanta med. Vi kommer här ge dig en närmare beskrivning på några av de vanligaste piercingsmycken och hur de används. Du kommer här att bekanta dig med toppar och stavar i början på din resa genom piercingarnas värld.

 

En topp är den kristall eller det motiv som syns på framsidan eller utsidan av tex. din helixpiercing eller näspiercing när du använder en stav.

  

Toppar är ett samlingsnamn för kristaller, kulor och alla andra motiv med andra ord skruvas fast på framsidan av din piercing. Dessa toppar kan vara tillverkade i en mängd olika vackra material. De vanligaste materialen du kommer stöta på när du väljer stil på ditt piercingsmycke är kirurgiskt stål, titan, guldpläterat stål, äkta silver och äkta guld.

Utvändigt- och invändigt gängade piercingsmycken

När vi pratar om toppar till piercing så är det viktigt att veta att det finns två olika typer av toppar. Det finns den äldre modellen av toppar som passar till utvändigt gängade stavar. Dessa toppar är som regel större och aningen klumpigare än modellen vi kommer beskriva senare. Utvändigt gängade piercingsmycken är stavar där gängorna sitter på staven och skruvas sedan in i toppen. Anledningen till att denna typ av piercingsmycke blir lite klumpigare är för att gängorna behöver få plats inuti kulan eller kristallen.

 

Den nyare och definitivt mer attraktiva modellen av piercingsmycken kallas för invändigt gängade piercingsmycken.  Istället för att gängorna sitter på staven så används gängade toppar. På baksidan av toppen sitter gängor som sedan skruvas in i staven som i sin tur är ihålig. Invändigt gängade stavar har som namnet antyder alltså gängorna på insidan istället för på utsidan som sin äldre släkting. (Bild inv/utv gängade stavar, Topp där gängan syns resp kula) Piercingtoppar till invändigt gängade stavar har snabbt blivit mycket populära på grund av möjligheterna till att tillverka mer attraktiva motiv. Tunnare, mindre och mer dekorativa toppar som sitter närmare huden har blivit allt mer efterfrågade jämfört med de större kulorna som användes förr som ofta stack ut från kroppen och kändes stora och i vägen. Idag följer den här typen av piercingsmycken pågående trender och nya modeller kommer kontinuerligt. Vi på Ornament försöker ständigt hålla oss uppdaterade med de senaste modellerna av toppar och piercingsmycken för att kunna erbjuda något för alla stilar och smaker.

Öronpiercing – Hetaste trenden i år!

Det absolut vanligaste smycke som används i piercingar, oavsett om de är nytagna eller läkta, är en så kallad labret eller labrettsmycke. En labret är en stav, ofta tillverkad i titan eller kirurgiskt stål, med en slät platta på baksidan, och gängor på framsidan. På dessa gängade stavar skruvar du fast en topp. En topp kan vara en enkel rund kula, en glittrande kristall eller något annat motiv som en stjärna eller en måne. Idag finns det ett enormt stort utbud av snygga toppar till din piercing och du hittar de allra senaste trendiga och populära modellerna av toppar hos oss på Ornament.

 

Det hetast modet idag när det kommer till piercingar är att smycka öronen. Inte bara lite utan gärna ordentligt. Med ett så stort utbud av toppar vi har idag, kan vi hjälpa dig att styla din piercing eller varför inte hela ditt öra, helt efter dina önskemål. Små vackra piercingsmycken kan kombineras med dekorativa ringar och trendiga motiv för att skapa en stil som sticker ut från mängden. Har du någon gång funderat på någon öronpiercing men inte vet vad som skulle passa dig? Inga problem, det är detta vi är bäst på. Kontakta oss direkt så hjälper vi dig med stylingtips.

 

Spelar längden på staven någon roll?

Om du är mån om att dina smycken och piercingar ska se snygga och attraktiva ut så är det inte bara toppen på framsidan av din öronpiercing, näspiercing eller traguspiercing som behöver vara tilltalande. Längden på staven som sitter i din piercing spelar även den en stor roll. Alla kroppar ser olika ut och därför behövs också olika storlekar eller rättare sagt längder på stavar till dina piercingar. Föreställ dig att du ska shoppa lite nya kläder. Motiverad som du är hittar du snabbt den snyggaste tröjan i hela butiken och testar den. Tyvärr inser du omgående att tröjan är alldeles för stor och istället för en snygg modeikon ser du snarare ut som ett husvagnstält. Vi har alla upplevt det där. Rätt storlek på plagget spelar en avgörande roll i hur det kommer att se ut på dig. Detsamma gäller piercingsmycken. En för lång stav eller labrett piercing som de också kallas, kommer att få ditt smycke att sticka ut från kroppen, sitta för löst och spreta åt alla håll. Du kommer konstant fastna i den och detta medför att damm, hårstrån och annan smuts fastnar lättare i smycket. En stav som inte passar just din kropp kan lätt ge ditt snygga piercingsmycke och ditt vackert stylade öra en slarvig och trist look.

Fram tills för några år sedan så fanns inte möjligheten att anpassa längden på staven efter just dig. Smyckena tillverkades i onesize eller i bästa fall fanns två olika storlekar. Detta gjorde såklart att du fick hoppas på att storleken skulle passa just dig, vilket ofta inte blev fallet och du fick finna dig i att ha köpt ett smycke som antingen var för stort, eller som var så litet att det inte gick att använda. Idag finns labrettsmycken i alla längder.

När du väl har köpt en stav som passar din piercing perfekt så behöver du inte längre oroa dig för vilken längd du behöver nästa gång du vill byta smycke. Du behöver helt enkelt bara köpa en ny snygg kristalltopp som passar till staven du redan använder. Detta är härliga nyheter för alla er som tycker det är lite pilligt eller i vissa fall helt omöjligt att byta smycken själva. 

 

Så byter du piercingsmycke själv

När du ska byta ut en topp på din stav så går det kortfattat till på detta vis. Du behöver se till att du håller staven stilla. Eftersom en labret har en platta på baksidan så kan det vara enklast att hålla i den. Om din piercing sitter på ett ställe där det är svårt att komma åt som tragus eller näsvinge, kan det vara värt att investera i ett verktyg som en piercingtång, även kallad peang. Med denna håller du enkelt fast staven, tar ett grepp om toppen och vrider den motsols för att skruva av den. Du tar ett bra grepp om den nya kristallen eller hur motivet nu ser ut, och sedan skruvar du på den nya toppen medsols. Som med allting här i världen så krävs övning innan du blir bra på något. Räkna med några svordomar innan toppen sitter på plats. Vi kan trösta dig med att redan nästa gång du försöker dig på att byta piercingsmycke själv är det mycket lättare. Ett sista tips från piercingcoachen om du vill byta piercingsmycke själv hemma framför badrumsspegeln. Stäng avloppet eller lägg en handduk i handfatet. Piercingsmycken är små och innan du är van kan det vara lätt att slinta med fingrarna och du kan säkert själv räkna ut vart ditt smycke kommer hamna då.

Det har aldrig varit så spännande att använda piercingsmycken som det är idag. Vårt massiva utbud av läckra toppar kommer garanterat göra dina öronpiercingar snyggare än dina vänners om du väljer att investera i våra piercingsmycken.


 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.