Eftervård av din piercing

En välbalanserad kost och god allmänhygien är goda förutsättningar för att din piercing ska läka så bra som möjligt. Sov ordentligt och se till att få i dig mycket vitaminer. Frukt och grönsaker är toppen.

Tvätta alltid händerna med tvål och vatten innan ni rengör er piercing och låt bli att vidröra den mer än nödvändigt.

Ta aldrig ur smycket under läktiden. Pilla inte bort skorpor eller beläggningar på och runt smycket mellan tvättillfällen. Dessa skyddar mot bakterier mellan tvättarna.

Avstå gärna från alkohol och tobak den första tiden då dessa påverkar ditt immunförsvar samt syresättningen av din kropp mycket negativt. Undvik bastu, bad och solarium under de första 2-4 veckorna.

Varje kropp är olik den andre vilket innebär att läkningstider varierar. Är man stressad, sjuk eller lever osunt blir piercingen känsligare och läker sämre. Ta hand om kroppen.

Räkna med svullnad, rodnad, och sårvätska samt att det kan blöda en aning de första dagarna. Detta är normalt. Skrapa inte bort sårvätska med naglarna utan denna skall tvättas bort med ljummet vatten.

Tänk på att:

Köpa kortare/mindre läksmycke när svullnaden gått ner för att förbättra läkningen. Vill du ha hjälp med att sätta i ditt nya smycke så boka en tid i studion.

En kortare stav minskar irritationen av att du fastnar i smycket onödigt mycket. En för lång stav rör sig också fram och tillbaka och kommer  att dra med onödigt mycket smuts och dylikt in iden läkande piercingen. Vi hjälper dig gärna välja en passande längd och detta kommer att förenkla din läkning.

 • Rengöra din piercing dagligen med en antiseptisk lösning som du kan köpa av oss i butiken, följ anvisningarna på produkten. Tvätta alternativt med koksaltlösning.
 • Använd rena kläder och byt handdukar och sängkläder ofta.
 • Köpa ny tandborste vid nytagen piercing i munhålan.

Under de första veckorna bör du undvika:

 • Sårrengöringsprodukter som innehåller: alkohol starkare än 21%, jod, hydrogen peroxid, klorhexidin eller alsollösning. Dessa produkter är för starka för en initial piercing och kan istället irritera mer än de gör nytta.
 • Bad i insjöar, pool, bastu samt solarium.
 • Att dricka alkohol.
 • Åtsittande kläder, kepsar, mössor eller hörlurar som kan skava och irritera din piercing.
 • Smink och hudkrämer i direkt kontakt med din piercing.
 • Röra på smycket. Du irriterar området i onödan och tillför bakterier.
 • Försök i den mån det går att inte sova på din piercing.
 • Vid piercing i munhålan: Starkt kryddad mat, fruktjuicer, varma drycker, tuggummi, bita på naglar, pennor el liknande.
 • Aktiviteter där du riskerar att fastna eller stöta till din piercing.

Blanda egen koksaltlösning.

Lös upp ¼ tesked havssalt i 2.5 dl varmt kokat vatten. Använd inte vanligt bordssalt då detta är utblandat med en mängd andra mineraler samt dextros som i värsta fall kan orsaka en svampinfektion.

Blötlägg piercingen med hjälp av en ren bomullstuss under 10 minuter minst 6 gånger per dag. Återfukta tussen om den blir torr eller svalnar. För mycket salt gör inte att lösningen fungerar bättre utan irriterar istället din piercing så blanda efter anvisningen. När du är färdig avslutar du med att skölja rent med ljummet vatten och torka försiktigt ytan.

Du skall blanda ny lösning dagligen!

Lycka till med din nytagna piercing. Har du frågor eller funderingar så är du välkommen att ringa eller komma in på ett återbesök.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.