Skötselråd

Skötselråd och eftervård av din nya piercing

Grattis till din nygjorda piercing. Om du inte ännu piercat dig så kanske du läser denna sida med skötselråd för att skaffa dig lite mer information innan du besöker oss på Ornament i vår piercingstudio i Malmö. Oavsett om det är hål i öronen, en näspiercing, daith, navelpiercing, helix, septum eller kanske en tungpiercing du är intresserad av att pierca så finns det viss grundläggande information som är bra att förstå för att din piercing ska läka så snabbt som möjligt och utan att du får några större problem.


Vanliga frågor

Varför är det viktigt att sköta sin piercing?

När du gör en ny piercing så utgör piercingsmycket ett främmande föremål för din kropp. Det kommer ta ett tag för din kropp att acceptera detta och för att din kropp ska lyckas med det så behöver den få göra det i fred och på sina villkor. Det är viktigt att ha tålamod då en piercing tar längre tid att läka en tex ett vanligt skrap- eller skärsår. Det bästa sättet för att påskynda läkningen av din piercing är att tålmodigt sköta om den efter de rekommendationer och skötselråd vi ger dig.


Hur tvättar jag min piercing?

Under den första tiden så bör du tvätta din nya piercing dagligen. Vi rekommenderar eftervårdsprodukter på sprayflaska. Antingen om du köper en produkt hos din närmaste piercingstudio eller hos oss. Eftervårdsprodukter som är gjorda för piercingar är självklart vad vi rekommenderar först. Koksaltlösning är annars ett alternativ som också fungerar bra. Även koksaltlösning finns att köpa på sprayflaska på apoteket. Anledningen till att vi starkt rekommenderar eftervårdsprodukter på sprayflaska är för att det minimerar pillandet på din piercing och det innebär mindre risk att du river loss skorpor som skyddar såret. Det räcker med att du sprayar på eftervårdsprodukten två gånger per dag, morgon och kväll, och sen låter din piercing vara. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten innan ni rengör er piercing och låt bli att vidröra den mer än nödvändigt.

En missuppfattning många får är att du behöver dra smycket fram och tillbaka varje gång du tvättar din piercing. Detta ska du låta bli. Om du tänker efter lite, behöver du öppna upp andra skrapsår eller skärsår när du tvättar dem? Oftast inte. Ditt jobb är att hålla området runt din piercing rent, kroppen sköter resten inifrån.

Utöver piercingspray så rekommenderar vi att du tvättar din piercing med parfymfri tvål och vatten några gånger i veckan. Målet då är INTE att tvätta bort skorpor som sitter fast på huden utan snarare bara tvåla in lätt, låta tvålen verka en halvminut och sen spolar rent med ljummet vatten. Detta kommer resultera i att skorpor trillar loss när dom är redo att göra det.

Finns det något recept på koksaltlösning?

Blanda egen koksaltlösning till din piercing

  • Lös upp ¼ tesked havssalt i 2.5 dl varmt kokat vatten. Använd inte vanligt bordssalt då detta är utblandat med en mängd andra mineraler samt dextros som i värsta fall kan orsaka en svampinfektion.
  • Håll en ren bomullstuss med koksaltlösning och blötlägg piercingen under 10 minuter minst 6 gånger per dag. Återfukta tussen om den blir torr eller svalnar. För mycket salt gör inte att lösningen fungerar bättre utan irriterar istället din piercing så blanda efter anvisningen. När du är färdig avslutar du med att skölja rent med ljummet vatten och torka försiktigt ytan. Upprepa detta varje dag under 7-14 dagar.
  • Du skall blanda ny lösning dagligen!

Lycka till med din nytagna piercing. Har du frågor eller funderingar så är du välkommen att ringa eller boka tid för ett återbesök hos oss på Ornament, Din piercingstudio i Malmö.

Kan jag pilla på min piercing?

Pilla inte på din piercing. Den här punkten kan vara den viktigaste av alla skötselråd. Vi använder våra händer till allting och vi har otroligt mycket smuts och bakterier på våra fingrar. Tänk själv på din mobiltelefon som vi gissar du använder någon gång varje dag. Hur ofta tvättar du den?

När du pillar på din piercing med otvättade händer så löper du en stor risk att överföra smuts och bakterier till området runt din piercing eller till själva smycket. Detta är en av de största orsaker till irritation, inflammation eller i värsta fall en infektion.

Pilla inte med rena fingrar heller. Som vi nämnde ovan så utgör din nya piercing ett främmande föremål för din kropp. Om du är där och pillar, vrider, topsar och skrapar bort skorpor så kommer det bli extremt svårt för din kropp att acceptera din piercing. Risken är då att ditt beteende tvingar kroppen till att försöka bli av med hotet. Med andra ord, stöta ut din piercing. Det är inte säkert din kropp lyckas med det även om du behandlar din piercing illa, men det kommer ta en evighet för den att läka.

Topsa inte bort skorpor

Men vänta nu, visst har du hört att du ska göra det? Rätt och fel. En nygjord piercing är ett läkande sår. Sårskorpor som bildas på och runt ett sår fyller ett syfte och skyddar såret från att bakterier och smuts tar sig in. Om du flera gånger om dagen river loss dessa så utsätter du dig själv för en risk plus det blir svårt för din kropp att läka din piercing. Om du skulle märka att torkat blod eller ett överflöd av skorpor fastnat på smycket så kan du försiktigt försöka få bort detta efter du tagit en varm dusch och använt en mild parfymfri tvål på din piercing. Då är det lättare att få bort detta från ditt piercingsmycke utan att riskera att riva upp såret på nytt.

Ska jag snurra på min piercing så den inte växer fast?

Nej det ska du inte göra. Detta kommer göra din piercing mycket irriterad i längden då du riskerar att dra smuts och bakterier in i såret. Även om du är noga med hygienen så kommer du garanterat dra förhårdnader i form av skorpor och beläggningar på de yttre delarna av smycket in i såret vilket kommer riva och irritera. När din piercing läkt en tid kommer skorporna släppa precis som på vilket annat sår som helst och då kommer smycket sitta lösare i din piercing. Det kan inte växa fast så oroa dig inte för det.

Räkna med svullnad, rodnad, och sårvätska samt att det kan blöda en aning de första dagarna. Detta är normalt. Skrapa inte bort sårvätska med naglarna utan denna skall tvättas bort med en mild parfymfri tvål och ljummet vatten. Ta aldrig ur smycket under läktiden. Pilla inte bort skorpor eller beläggningar på och runt smycket mellan tvättillfällen. Dessa skyddar mot bakterier mellan tvättarna.


Jag har fått en bula / blåsa / böld eller keloid vid min piercing. Vad ska jag göra?

Det är inte helt ovanligt att få en liten bula runt ditt smycke om din piercing är irriterad. Detta är oftast inget farligt men det är något du behöver åtgärda så snart det går. Här följer en lista på de vanligaste orsakerna till att en blåsa uppstår runt din piercing och vad du kan göra åt ditt problem.

  • Testa att använda en silikondisk som hjälper mot keloider och piercing bumps. Du hittar dem här>


  • Du pillar på din piercing. Detta irriterar din piercing och gör att bakterier samlas runt och i hålet. Sluta pilla!
  • Du tvättar för noggrant. Skorpor kommer att bildas runt din piercing. Dessa ska du inte pilla bort, varken med fingrar eller tops. Precis som på ett vanligt sår så skyddar skorporna det läkande såret. Tvättar du eller river bort skorpor så öppnar du såret gång på gång och hindrar kroppen från att läka.
  • Du kan behöva byta smycke i din piercing. Om din ring eller stav är för liten eller för stor så finns risk att den skaver, trycker eller klämmer mot kringliggande vävnad. Då kan det vara bra att byta till en storlek som är bättre lämpad för ditt öra. Om du använder ring och har fått en blåsa så kan det vara bra att byta till en stav ett tag tills irritationen lagt sig.
  • Tvätta 4-6 gånger om dagen med ljummen koksaltlösning. Blöt en ren bomullstuss och håll mot /omkring din piercing i 10 minuter åt gången. Gör detta i en till två veckor så brukar problemet ha börjat avta.
  • Kontakta din piercingstudio och boka in ett återbesök om du är orolig eller känner att du behöver mer hjälp.
  • Här hittar du våra eftervårdsprodukter>>

Hur lång tid tar det för min piercing att läka?

Detta varierar från piercing till piercing. Broskpiercingar som helix, forward helix, conch, tragus tenderar till att ta lite längre tid än tex vanliga hål i öronen, septum, läpp eller tungpiercing.

Om du sköter om din piercing noggrant och följer råden vi gått igenom ovan så brukar läktiden variera mellan 2-4 månader. Detta innebär inte att du kommer ha en blödande irriterad piercing i 4 månader men under denna tidsperiod så är din piercing mer ömtålig och skall räknas som nygjord och tas om hand därefter.

En piercing kan ta längre tid än så för att läka även om du tar hand om den bra. Kom ihåg, detta är något främmande för kroppen och det tar ett tag innan kroppen accepterar detta. Ha tålamod och om du är orolig för din piercing så bör du ALLTID rådfråga en piercingstudio direkt och inte börja fråga runt i grupper på Facebook eller googla för mycket. Risken är då att du får råd som inte kommer hjälpa just din situation. Vi finns här för att hjälpa dig under hela läkningen. En välbalanserad kost och god allmänhygien är goda förutsättningar för att din piercing ska läka så bra som möjligt. Sov ordentligt och se till att få i dig mycket vitaminer. Frukt och grönsaker är toppen.

Avstå gärna från alkohol och tobak den första tiden då dessa påverkar ditt immunförsvar samt syresättningen av din kropp mycket negativt. Undvik bastu, bad och solarium under de första 2 veckorna.

Varje kropp är olik den andre vilket innebär att läkningstider varierar. Är man stressad, sjuk eller lever osunt blir piercingen känsligare och läker sämre. Ta hand om kroppen.

Tänk på att:

Köpa kortare/mindre läksmycke när svullnaden gått ner för att förbättra läkningen. Vill du ha hjälp med att sätta i ditt nya smycke så boka en tid i studion.

Byta till kortare stav i din piercing

Att byta till en kortare stav minskar irritationen av att du fastnar i smycket onödigt mycket. En för lång stav rör sig också fram och tillbaka och kommer att dra med onödigt mycket smuts och dylikt in i den läkande piercingen. Vi hjälper dig gärna välja en passande längd och detta kommer att förenkla din läkning. Vanligtvis brukar det vara bra att byta stav till en kortare efter ca 4-6 veckor. En kortare stav minskar också risken för att din kropp ska stöta ut din piercing eller att din piercing ska läka snett.

Vad gör jag om min piercing blivit infekterad?

Om din piercing verkar vara infekterad, är det viktigt att agera omgående för att främja läkning och förhindra att infektionen sprider sig. 

Vi har skrivit en guide kring ämnet som du kan läsa här >>

Vanliga frågor angående nya piercingar

Vad bör jag tänka på innan jag piercar mig?

När du väl bestämt dig för att göra en ny piercing så finns det en del saker du kan göra för att förbereda dig så att upplevelsen blir så positiv som möjligt. Försök sov ordentligt natten innan. Är du utvilad så är du betydligt mycket mer tålig och du kommer kunna hantera nervositeten bättre. Ät ordentligt innan du piercar dig. Har kroppen gott om energi så kommer du att både vara mer positivt inställd till vad du ska göra, men du kommer också klara av smärta och nervositet betydligt bättre. Känner du dig sjuk så kan det vara bra att vänta med att pierca dig tills du känner dig bättre. När du är sjuk så kommer din kropp fokusera på det som är viktigast. Även om vi vill att det ska vara din nya piercing så kommer kroppen inte att prioritera den just då. När du gör en ny piercing så är det bra om förutsättningarna för att kroppen ska kunna läka den är så goda som möjligt. Ta med en kompis eller en förälder som är lugn och trygg. Det kan alltid vara skönt att ha lite stöd och stöttning när vi ska göra något läskigt. Välj gärna ett sällskap som inte tycker det är obehagligt att vara med inne i piercingrummet. Det är ingen bra idé att dra med en kompis som är mer rädd än vad du är då du lätt blir påverkad av denne. Om du vet att du lätt kan bli yr eller svimfärdig så kan det vara bra att ta med en godisbit, choklad eller energidryck när du ska pierca dig. Det kan kännas bra att få i sig lite socker direkt när piercingen är gjord. Kom ihåg att det är helt normalt att känna sig nervös. Alla gör det. Även dom som piercat sig många gånger. Nervositeten i sig är inte farlig. Vi känner oss ofta bara inte bekväma med sådana känslor vilket lätt gör att vi kan känna att vi inte vågar, inte är tuffa nog eller att vi inte kommer klara av det. Vi lovar att du kommer klara av att göra din piercing utan problem. Vi har stor erfarenhet av att hantera denna typen av känslor och kommer guida dig igenom hela proceduren så allt känns lugnt, tryggt och säkert. Vi kan nästan garantera att du till och med kommer att ha roligt när du gör din piercing😊

Kan jag börja med ring när jag piercar mig?

Vi på Ornament rekommenderar inte att du börjar med ring när du piercar dig. Anledningarna till detta är flera. När du gör en ny piercing behöver läkesmycket vara mycket större än vad du förmodligen kommer vilja använda när din piercing är läkt. Detta gör att risken för att fastna i ringen är mycket större under den tid då din piercing är som mest ömtålig. Ringar i piercingar

brukar också ha en tendens att röra på sig och snurra betydligt mycket mer än en labret-stav eller barbell-stav. Detta gör att mer smuts och bakterier följer med in i såret och gör det mycket svårare för din kropp att läka. Risken är också större att hårda skorpor sitter och skaver vilket lätt kan resultera i en piercing bumb eller blåsa runt din piercing. Det är bättre att börja med någon snygg topp på en stav och byta till en ring med kristaller eller en liten tight ring när din piercing är läkt. Det finns dock vissa piercingar som Smiley och en del intimpiercingar där en Bcr ring eller slät segment ring är standard från start när du gör din nya piercing.

När kan jag byta till ring i min piercing?


Det beror lite på vilken piercing vi pratar om och vilken storlek på ring du vill byta till. En bra tumregel är att din piercing ska kännas läkt och den ska inte ha utsöndrat vätska på några veckor. Det brukar vara bra att vänta minst 2-3 månader innan du kan byta till en ring i din nya piercing. Anledningen till att du behöver vänta så länge är för att om du Tex. sätter i en tunnare ring som sitter riktigt tight i en oläkt näspiercing så kommer den att sätta ett ordentligt tryck på kringliggande vävnad som fortfarande är ömtålig. Detta gör lätt att nya sår uppstår och mer sårvätska transporteras till området. Eftersom ringen då är liten och trycker mot huden så hämmar den cirkulationen i området och sårvätskan kan inte göra sitt jobb med att föra nödvändigheter till de yttre delarna av såret samt att kroppen inte klarar av att transportera bort sårvätskan i samma mån. Detta resulterar ofta i en blåsa runt din piercing eller som många kallar dem böld, knöl eller bump.

Hur länge kan jag gå utan smycke i min piercing?

Är din piercing nygjord så bör du inte gå utan smycke i den alls. Din piercing börjar läka ihop direkt när du plockar ut eller råkar tappa ditt smycke. Kan du inte sätta i ditt smycke själv så bör du omgående kontakta din närmste piercingstudio så du kan få hjälp med detta. Om du har haft din piercing länge så klarar du dig utan smycke en längre tid. Det är alltid bra att försöka ha ett smycke i hela tiden ändå eftersom en piercing börjar dra ihop sig när du inte har ett smycke i. Hur lång tid detta tar är olika från person till person och beror också på vilken piercing vi pratar om. En läkt medusa kan Tex. dra ihop sig på några timmar medan en navelpiercing kan hållas öppen i åratal om den varit läkt länge.

Kan jag träna efter att jag piercat mig?

Det är oftast inga problem alls. Det beror självklart på vilken träning vi pratar om. Är det en träningsform där du riskerar att fastna i din piercing eller få hårda smällar på den så kan det såklart vara värt att försöka skydda den ett tag. Det kan du göra genom att antingen ta en paus någon vecka från träningen eller genom att använda plåster över din piercing och försöka vara försiktig. Att tejpa en piercing fungerar också. Var dock noga med att tvätta av din piercing med två och vatten efteråt så klister från plåster eller tejp inte sätter sig på smycket och gör att smuts lättare fastnar där i framtiden. Motionsträning är annars inga problem utan uppmuntras. Om du tränar så mår din kropp bra. Mår din kropp bra så kommer den vara mer effektiv när det kommer till läkningen av din piercing.

Vad får jag för smycke när jag gör en ny piercing?

Hos oss på Ornament ingår alltid ett standardsmycke i priset när du gör en piercing. Du kan dock välja bland hundratals vackra tillval av guldiga och silvriga piercingsmycken ifall du vill ha något riktigt snyggt i direkt när du piercar dig. Ett standardsmycke är oftast en ett labretsmycke vilket är en stav med en platt baksida och en kula på framsidan. Om detta inte tilltalar dig så kan du välja till ett annat piercingsmycke som mer passar din stil. Barbeller används i vissa piercingar som tunga och bröstvårta och är en stav med en kula i varje ände.

Vad är skillnaden på utvändigt och invändigt gängade piercingsmycken?

Utvändigt gängade piercingsmycken syftar till smycken som har gängor på staven som skruvas in i kulan. Invändigt gängade smycken är tvärtom ihåliga och gängan sitter på toppen/kulan/kristallen som skruvas in i staven. Det finns ett mycket bredare utbud av vackra smycken till invändigt gängade piercingsmycken. Anledningen till det är bl.a. att dessa toppar kan göras mindre, smalare och mer dekorativa eftersom det inte behöver finnas plats i toppen för att gängor skall kunna skruvas in i dem som på utvändigt gängade smycken.

Kan jag bada med min piercing?

Vi rekommenderar att du väntar 2 veckor med att bada efter att du gjort en ny piercing. Det går bra att duscha som vanligt. Om du badar under tiden din piercing inte är helt 100% läkt så rekommenderar vi att du tar med en piercingspray så du kan tvätta av din piercing när du stiger upp ur badet. Efter att du badat klart är det också bra om du duschar eller tvättar av området. Använd gärna då en mild parfymfri tvål för att tvätta din piercing.


Jag är nervös och har lätt för att svimma. Kan jag ändå göra en piercing?

Ja absolut. Först och främst så är det helt normalt att vara mer eller mindre nervös och spänd inför en piercing. Alla är det, även om inte alla vill erkänna det;-) Vi kommer ta väl hand om dig och se till att du känner dig trygg, säker och väl till mods. Du kommer märka att när vi väl sätter igång kommer nervositeten att klinga av. Det värsta med att göra en piercing är ofta tanken på att göra piercingen. Själva ingreppet gå fort och smärtan går över direkt efter. Du kan förbereda dig inför att göra en piercing genom att äta ordentligt. Då har kroppen gott om energi och det kommer både göra att det gör mindre ont men du kommer också kunna hantera alla jobbiga tankar och känslor på ett mer balanserat sätt. Det kan vara skönt att ha med en kompis när du gör din piercing. Det är dock bra om du frågar din kompis om denne känner sig bekväm med detta. Det är ingen bra idé att ta med en kompis som är lika nervös eller mer än dig själv då detta lätt påverkar dig ännu mer. Vi är mycket vana vid att hantera denna typ av känslor och vi lovar att du kommer få en trevlig upplevelse när du gör din nya piercing.

Får jag ta med en kompis när jag piercar mig?

Det går jättebra att ta med en kompis som ”Moraliskt stöd” som de flesta vill kalla det. Det kan vara bra att fråga din vän om hen tycker att det är obehagligt att vara med eller om personen bara tycker det ska bli kul. Vi blir lätt påverkade av hur andra känner och om du är nervös inför din piercing så kan det vara bra att ta med en person som känns trygg att ha med in. Om ni är ett stort sällskap så går det fortfarande bra att alla följer med till vår piercingstudio men vi brukar då rekommendera att den större delen av sällskapet väntar i vårt trevliga väntrum. Det kan lätt bli rörigt och stressigt för dig om 5 personer följer med in när du ska pierca dig.

Får vi filma eller ta kort när piercingen utförs?

Idag när vi spenderar en stor del av vår tid på sociala medier så vill vi såklart dokumentera och dela med oss av spännande händelser. Oftast är det helt ok att fotografera och filma under tiden ni gör en piercing. Det är alltid bra att fråga piercaren innan dock. Det kan finnas tillfällen där piercaren behöver fokusera och koncentrera sig extra mycket och då kan det vara olämpligt med en kamera mitt i ansiktet. Detta är självklart för att försäkra oss om att vi ska kunna ta hand om personen som piercar sig på ett så säkert sätt som möjligt.

Om du vill dela bilder och videos vidare så kan det vara schysst att fråga personer som varit med på bild eller video om det är ok att du lägger upp detta på någon social plattform. Och du, glöm inte att tagga oss på Instagram och Facebook😉

Instagram: @Ornamentbodypiercing

Facebook: Ornament Bodypiercing & jewelry

Gör ni hål i öron på barn i Malmö?

Ja vi hjälper er gärna om ert barn vill göra hål i snibbarna. Vår åldersgräns på håltagning i snibbarna på barn är 7 år och självklart i målsmans sällskap. Vi har lång erfarenhet av att hjälpa barn med att göra hål i öronen och vi kan garantera en trevlig upplevelse. Vi har ett stort utbud av piercingsmycken som går att välja till direkt när vi utför håltagningen. Detta är mycket uppskattat då de flesta vill kunna använda fina örhängen direkt. Att göra hål i öronen med nål är det säkraste sättet att utföra håltagning på. Det är mindre smärtsamt än med håltagningspistol och det medför också mindre komplikationer. Det går också att vara mycket mer exakt med vart ni vill att örhängena ska sitta när håltagningen utförs med nål istället för pistol. Det kan låta läskigt att göra hål i öronen med nål men det är faktiskt det minst smärtsamma alternativet.

När kan jag byta smycke i min piercing?

När din piercing känns helt läkt och du inte längre upplever att den då och då blir irriterad och att den inte vätskar sig längre, då kan det vara läge att byta smycke. Om du sköter om din piercing väl så brukar detta vara efter ca 2-3 månader. Du kan dock byta kulan, kristallen eller toppen på din piercing mycket tidigare än så. Vill du ha ett nytt snyggt smycke tidigare än 2-3 månader så är du välkommen in till oss på Ornament i Malmö så hjälper vi dig att byta smycke i din piercing. För att din piercing ska läka så bra som möjligt är det en smart idé att köpa en kortare stav efter ca 4-6 veckor. Varför förklarar vi under nästa punkt.

När ska jag byta till kortare stav i min piercing och varför?


När du gör en ny piercing så kommer du alltid få en stav eller ring som är större eller längre än vad du kommer behöva när din piercing är läkt. Detta är nödvändigt eftersom området runt din piercing kommer svullna upp under den första tiden. Hur länge din piercing är svullen är olika från gång till gång och från person till person. Om staven inte är för lång under den första tiden så hämmar detta cirkulationen i området och sätter tryck på den ömtåliga vävnaden vilket gör att området kan ta skada. En längre stav under tiden det är svullet gör också att det är lättare för dig att rengöra och ta hand om din piercing under läketiden. När svullnaden börjat gå över och du märker att din piercing börjar kännas bättre och mer stabil kan det vara en mycket god idé att byta till en mindre eller kortare stav. Detta är av flera olika anledningar. När du inte är lika svullen runt din piercing kommer trycket mot smycket att minska. Detta i kombination med att sårvätska inte samlas runt piercingen gör att smycket kommer börja röra sig fram och tillbaka mycket mer. Det är då en stor risk att smuts, bakterier, hårstrån, smink, fibrer från kläder m.m. börjar att dras med in i den ännu inte helt läkta piercingen och gör den irriterad igen. När du inte är lika öm i din piercing som du var när den var helt nygjord kommer du också att börja rulla över och sova mer på den än du gjort innan. Eftersom staven är för lång skapar detta en hävstångseffekt vilket gör att din piercing pressas i en sned vinkel. Detta kan med tiden göra att din piercing läker snett. Vill du att din piercing ska läka så fort som möjligt och att du ska kunna byta piercingsmycke snabbt så är den smartaste lösningen att byta till en kortare stav efter ca 4-6 veckor.

Ska jag snurra på min piercing?

Nej det ska du inte. De piercingsmycken vi använder kan inte växa fast i kroppen. När en piercing håller på att läka så kan sårvätska samlas och stelna till skorpor runt mynningarna till såret vilket kan göra att det känns som att smycket fastnat. I takt med att din piercing läker kommer dessa skorpor att lossna och då kommer smycket inte att sitta fast längre. När du snurrar ditt smycke under läketiden så skadar du snarare din piercing än hjälper den att läka. Först och främst riskerar du att tillföra bakterier till såret från dina fingrar. Även om du tvättar dina händer så kommer du dra med annat in i såret när du snurrar på smycket. Sårskorpor, hårstrån, smuts, fibrer från kläder kan då följa med in vilket kan resultera i att detta skaver och skadar din piercing. Att snurra på ditt smycke i början ökar också risken för att kroppen ska stöta bort din piercing.

Har ni studentrabatt på piercing?

Vi har återkommande kampanjer med rabatter och erbjudanden på både piercing och smycken så det kan vara bra att hålla ögonen öppna på vår sida eller på våra sociala medier. I dagsläget har vi dock ingen studentrabatt.

Hur mycket svullnar tungan efter en tungpiercing?

Detta är olika från person till person. Tungan kan svullna ganska ordentligt under några dagar efter att du gjort din tungpiercing. Om detta sker så är det oftast som mest svullet dagen efter du piercat tungan. Svullnaden brukar gå ned ganska fort och efter några dagar så är du oftast bara öm i tungan. Tungan svullnar inte upp på alla. Vissa personer upplever knappt något obehag alls efter en tungpiercing. Tungan är ett av dom områden på kroppen där en piercing läker allra snabbast. Vill du att din piercing i tungan ska läka så snabbt som möjligt och minska risken för att den ska svullna upp ordentligt så kan det vara bra att försöka låta tungan vila så mycket som möjligt de första dagarna. Lek inte med din piercing och håll inte på och sträck ut tungan mer än nödvändigt.

Kan jag äta efter att jag piercat tungan?

Äta behöver du göra för att få i dig näring och det är viktigt för att din kropp ska må bra och ha energi för att läka din piercing. Om du är svullen och öm i tungan efter att du gjort din tungpiercing så får du försöka äta det du klarar av att få i dig. Oftast är det inga problem att äta vanlig mat, bara du är lite försiktig när du tuggar och äter långsamt. Starka maträtter kan vara bra att undvika under den första veckan då det kan vara irriterande för såret i tungan, men annars går det bra att äta det mesta. Vissa håller sig till flytande kost de första dagarna och det är helt ok så länge det är något nyttigt du häller i dig. Det kan kännas bra att äta glass eller ha is i munnen under de första dagarna då din tunga är öm. Förväxla inte glass med mat dock😉


Kan jag prata efter att jag gjort en tungpiercing?

Precis efter att du gjort din piercing så kommer det kännas ovant att ha en stav i tungan. Det kommer vara lite ömt i tungan under en tid och då kan det under en kort period vara lite mer ansträngande att prata. Detta går över fort. En del märker inte av detta utan kan prata precis som vanligt direkt efter att de gjort sin tungpiercing. En fråga vi ofta får är om det finns risk att du kommer läspa efter att du gjort din piercing och ifall detta kan bli permanent. Det behöver du inte alls oroa dig för. Om du skulle läspa någon dag efter att du gjort din piercing så beror det snarare på att du är ovan vid ditt smycke och så fort du vant dig, alternativt bytt till en mindre stav så kommer läspningen försvinna.

Får jag hångla eller kyssas när jag gjort en tungpiercing?

Under den första månaden avråder vi från blöta pussar eller kyssar. Om du skulle råka göra detta av ren vana så kan det vara bra att skölja munnen med munskölj efteråt. Risken vid blöta kyssar och pussar är att ni överför bakterier till varandra och eftersom du har ett sår i tungan så kan det i värsta fall leda till en infektion. Ha tålamod, din tungpiercing läker snabbt. Samma regler gäller även för oralsex.

Kan jag röka när jag piercat mig?

Oavsett om du gjort en tungpiercing eller annan piercing så är rökning skadligt för dig. Rökning är negativt av en mängd olika anledningar. Det sänker bland annat ditt immunförsvar och försämrar cirkulationen i kroppen. Detta kan göra att din piercing läker sämre eller att risken för komplikationer ökar. Om du vet att du inte kommer kunna sluta röka enbart för att du gjort en piercing så rekommenderar vi att du försöker skära ner på rökningen under tiden din piercing läker. Vi får ofta fråga om rökning kan påverka läkningen negativt även för piercingar som inte sitter i munnen. Svaret på detta är absolut ett Ja. Din kropp blir negativt påverkad av rökning precis som att stora mängder alkohol påverkar hela din kropp och inte bara munnen.


Kan jag sminka mig runt min piercing?

När du gjort en näspiercing, medusa, piercing i läppen eller en dermal anchor kommer du garanterat att börja fundera på om du kan sminka dig runt din piercing. Ja det kan du göra men du ska inte sminka över din piercing. Det är viktigt att hålla ytan runt din piercing fri från sådant som du inte vill få in i din piercing. Detta gäller inte bara smuts och bakterier utan även smink. Smink som tar sig in i såret eller sätter sig under smycket kan irritera din piercing ordentligt så försök att sminka dig försiktigt och håll avstånd runt piercingsmycket.


Hur länge ska jag tvätta min piercing?

En bra rekommendation är att tvätta din piercing tills den är helt läkt. Under den första tiden är det extra viktigt att tvätta piercingen regelbundet efter anvisningarna du fått av din piercingstudio. När du haft din piercing en längre tid så kan du börja tvätta mer sällan men ändå göra det någon gång om dagen eller varannan dag. Märker du att din piercing börjar bli irriterad igen så går du tillbaka till samma rutiner du hade när din piercing var nygjord. Det är viktigt att du inte stör din piercing med tops eller bomullsvadd när du tvättar. Använder du bomull eller kompress så räcker det att du blötlägger denna och håller försiktigt mot din piercing. Skorpor som sitter på huden skall hållas rena men inte tvättas bort då detta irriterar området. Skorporna skyddar och skrapar du bort dessa så blir det svårare för kroppen att läka normalt.


Smileypiercing – Stöts den ut lätt?

Detta är ett rykte som inte är helt sant. Om du har bra förutsättningar för att göra en smiley och sköter om den väl så är risken inte större att en smileypiercing stöts ut än att någon annan piercing gör det. När vi utför en smiley å placeras den så pass högt upp under läppen så att ordentligt med hud finns kvar undertill för att kunna bära upp smycket. Dom gånger smileypiercingar stöts ut snabbt så har de förmodligen placerats alldeles för ytligt. Om du är osäker på om du kan göra en smiley så är du varmt välkommen att kontakta oss på ornament för en konsultation.

Kan min piercing stötas ut av kroppen?

Det är inte vanligt men det kan hända. När du gör en piercing så placeras ett främmande föremål i din kropp. För att kroppen ska kunna läka så behöver din kropp förstå att detta främmande föremål inte utgör ett hot. De vanligaste orsakerna till att en piercing stöts ut är faktiskt saker du själv kan påverka. Att pilla och vrida på smycket med fingrarna är en ett av de största hoten mot en nygjord piercing. Du löper en stor risk att pilla dit bakterier och smuts som följer med in i såret. Pilla inte bort sårskorporna runt din piercing. Tänk på ett vanligt sår. Sårskorporna är en del av själva sårläkningsprocessen och om du hela tiden skrapar bort dessa så stör du och skadar denna process. Risken är då stor att din kropp kommer uppfatta smycket som orsaken till de nya sår du river upp och göra sig av med smycket. Att använda läkesmycken för länge kan också vara en orsak till att din kropp till slut stöter ut en piercing. Läkesmycket ska sitta i din piercing under de första 4-8 veckorna då din piercing svullnar upp av och till. Därefter så bör du byta staven eller smycket mot en något mindre variant. Risken är annars stor att du fastnar ofta i smycket, kläder river och sliter i din piercing samt att smycket ställer sig på sned när du sover på det. Smycken som skaver eller rör sig mycket kan också vara en anledning till att kroppen börjar stöta ut en piercing. Är du orolig att din kropp håller på att stöta ut en piercing så rekommenderar vi att du bokar en tid för ett besök hos oss på Ornament i Malmö. Detta besök är gratis och vi kan då ge dig råd och rekommendationer till vad du kan göra för att påverka situationen till det bättre.

Även om du sköter din piercing perfekt och inte slarvar så finns risken att din kropp inte accepterar smycket ändå. Detta är såklart väldigt tråkigt men ibland så kan detta hända även om det är ovanligt.

Vad kostar en piercing i Malmö?


Priset på vad din piercing kommer kosta varierar beroende på vart på kroppen du vill göra din piercing. De billigaste kostar 250 kronor och den dyraste piercingen kostar 950 kroner. De flesta andra ligger på mellan 450 och 550 kronor. I priset så ingår alltid ett standardsmycke. Vill du välja till något annat snyggt smycke som matchar din stil så är det möjligt direkt när du piercar dig. Vi har hundratals snygga varianter av piercingsmycken du kan pierca dig med direkt. Vill du kika på vår prislista för piercingar i Malmö så hittar du den här.

Har ni drop-in tider för piercing i Malmö?

Vi tar emot drop-in i mån av tid. Har vi en tid ledig när du besöker oss så får du självklart göra din piercing eller byta ditt smycke direkt. Det är alltid roligt att göra en piercing spontant och vi vill försöka hjälpa alla våra fina besökare. Bokade tider går såklart först. Det kostar inget extra att boka en tid så om du vet att du vill göra din piercing så kan du alltid ringa oss på 040-12 32 00 så får du en bokad tid direkt.

Behöver jag boka tid för att få hjälp att byta smycke i min piercing?

Vi hjälper dig gärna att byta ditt piercingsmycke i din piercing. Detta gör vi även om du inte gjort din piercing hos oss. Alla byten av smycken utförs av utbildad professionell personal och sköts inne i våra behandlingsrum. Eftersom ett rum behöver finnas ledigt så kan det vara en bra idé att boka en tid om du vill vara säker på att få dina smycken bytta när du väl är i närheten. Du kan boka en tid genom att ringa oss på 040-12 32 00. Välkommen.


Använder ni engångsnålar när ni utför piercingar?

Ja! Detta är en självklarhet. Din säkerhet är det viktigaste som finns för oss och alla nålar vi använder är engångsnålar som kasseras direkt efter användning. Våra nålar är Steriliserade och förpackade i sterilpåsar för att kunna garantera att de är 100% rena innan vi utför en ny piercing.

Jag har haft töjda öron och vill sy ihop mina snibbar. Gör ni öronrekonstruktioner i Malmö?

Nej. För tillfället har vi ingen personal som utför öronrekonstruktioner.

Kan jag använda nässpray när jag gjort en septum eller näspiercing?

Ja du kan använda nässpray. Det kan vara bra att tvätta av själva pipen på flaskan innan du använder den så pipen är ren. En våtservett med alkohol eller liknande fungerar bra till detta. Det skadar inte att tvätta din piercing med någon eftervårdsprodukt eller koksaltlösning efteråt.

Jag har pollenallergi. Kan jag göra en näspiercing eller septum?

Själva allergin i sig brukar inte påverka din piercing nämnvärt. Vad du får tänka på är dock att vara lite försiktig när du snyter dig om det behövs. En piercing kan bli irriterad av att du är där och pillar för mycket. Tvätta annars din nygjorda piercing som vanligt efter anvisningarna du fått av din piercare.

Vilken längd på stav ska jag ha till min piercing?


När du gör en ny piercing så används alltid en läkestav som är lite längre än du kommer behöva ha när den läkt ett tag och svullnaden gått ned. Hur lång stav just du behöver är olika från person till person och skiljer sig åt från piercing till piercing. Det är dock vanligt att en stav som är 2-3 mm kortare passar bra att byta ner till. Undantaget här är tungpiercingen där en stav som är 4mm kortare ofta är att rekommendera.

Vi får ofta frågan vilken längd på stav som passar till helix, tragus, conch osv och där är svaret att det tyvärr är svårt att ge ett mått utan att få se på din piercing. Som vi skrev ovan så ser alla olika ut och beroende på vart piercingen sitter så skiljer sig måtten. Det absolut bästa du kan göra är att fråga din piercingstudio på plats vilken längd som passar din piercing. Skriv gärna ned måtten så vet du till nästa tillfälle. De vanligaste storlekarna på labret stavar vi säljer till piercingar i brosk och öron är 6mm eller 7mm.

Vill du läs mer om vilken längd du ska välja på din stav så kan du klicka dig in till vår storleksguide här.

Nygjord piercing. Kan jag använda hudkräm?

Om du precis gjort en piercing så bör du inte använda hudkräm eller smink direkt på eller precis runt din piercing. I resten av ansiktet är det helt ok men det är viktigt att minimera risken att något som inte hör hemma i ett sår råkar följa med in. Detta kan i längden irritera din piercing ordentligt. Om du råkar sminka dig eller använda hudkräm på din piercing så bör du tvätta bort detta med tvål och vatten direkt.

Ska jag ta tvätta bort sårskorporna runt min piercing?

Du ska inte tvätta bort skorporna som sitter på huden. Dessa skorpor är en del av den naturliga sårläkningsprocess som kroppen går igenom när ett sår läker. De skyddar från att smuts och bakterier ska ta sig in i såret och ska trilla loss av sig själva. Skorpor som stelnat längre ut på piercingsmycket kan du däremot försöka tvätta bort försiktigt efter att du tagit en dusch. Tvätta gärna din piercing med någon mild tvål och vatten så kommer skorpor som är redo att luckras upp och trilla av snabbare. Många gånger kan det vara frestande att topsa bort skorpor från en näspiercing eller liknande för att vi inte vill att den ska se smutsig ut. Om du river loss skorporna så kommer det ta mycket längre tid för din piercing att läka och du kommer behöva dras med skorpor under många fler veckor än om du låter dem vara i början. Ha tålamod och låt såret läka i sin egen takt.

Min piercing har börjat växa in i huden. Vad ska jag göra?

En piercing kan bli irriterad av många orsaker. De vanligaste är att vi pillar med våra fingrar, att vi råkar stöta till den eller att vi fastnar i våra kläder. Ibland kan vi även ha otur och råkat få in någon smuts, även om vi varit försiktiga. Detta kan resultera i att din piercing svullnar upp. Om svullnaden blir så kraftig att det ser ut som att smycket håller på att åka in i kroppen så finns det några saker du kan göra direkt. Börja alltid med att höra av dig till din piercingstudio och boka in en tid omgående. Att få hjälp med att sätta in en längre stav eller större ring är mycket effektivt. Använd varm koksaltlösning på en ren kompress och håll mot området under 10 minuter. Upprepa detta så många ggr du kan under dagen. Om detta inte hjälper så kan du använda alsolsprit vilket hjälper till att få bukt med bakterier och dra vätska ur vävnaden. Om du inte är överkänslig så kan du äta ibuprofen som lindrar vid smärta och svullnad och kan ha en avsvällande effekt på området. Följ självklart anvisningarna på paketet.

När kan man ta ut sin näspiercing?

Detta varierar mycket från person till person. En tumregel är att du bör alltid ha ett smycke i din piercing under första året. En näspiercing kan dra ihop sig mycket fort så därför får du försiktigt testa dig fram hur länge du kan ha ditt smycke uttaget ur din piercing.

När kan man byta piercing i septum?

En septumpiercing läker förhållandevis snabbt och vanligtvis kan du byta piercingsmycke i din septum redan efter 4-6 veckor om läkningen ser ut att ha gått bra. Självklart är det viktigt att din piercing känns läkt innan du byter till en annan ring. Om du vill kunna byta clicker i din septum så tidigt som möjligt så kan du påskynda läkningen genom att ta hand om din piercing så bra som möjligt.

Här följer några vanliga misstag många begår som gör att din piercing läker sämre.

1. Pillar med fingrarna.

2. Vrider på smycket för att det inte ska "Växa fast".

3. Tvättar med fel eftervårdsprodukter.

4. Byter septumsmycke för tidigt innan piercingen är läkt.

Sammanfattning

Kort sammanfattning av skötselråd för din piercing

  • Rengöra din piercing dagligen med en antiseptisk spray som du kan köpa av oss i butiken, fölJ anvisningarna på produkten. Tvätta alternativt med koksaltlösning.
  • Använd rena kläder och byt handdukar och sängkläder ofta.
  • Köpa ny tandborste vid nytagen piercing i munhålan.

Under de första veckorna bör du undvika:

  • Sårrengöringsprodukter som innehåller: alkohol starkare än 21%, jod, hydrogen peroxid, ren klorhexidin eller alsollösning. Dessa produkter är för starka för en initial piercing och kan istället irritera mer än de gör nytta.
  • Bad i insjöar, pool, bastu samt solarium.
  • Att dricka alkohol.
  • Åtsittande kläder, kepsar, mössor eller hörlurar som kan skava och irritera din piercing.
  • Smink och hudkrämer i direkt kontakt med din piercing.
  • Röra på smycket. Du irriterar området i onödan och tillför bakterier.
  • Försök i den mån det går att inte sova på din piercing.
  • Vid piercing i munhålan: Starkt kryddad mat, fruktjuicer, varma drycker, tuggummi, bita på naglar, pennor el liknande.
  • Aktiviteter där du riskerar att fastna eller stöta till din piercing.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.