Ornament

Välj rätt längd på stav till din piercing

Att välja rätt storlek på sitt piercingsmycke kan vara en klurig uppgift. Rätt längd på stav i din piercing är viktigt för att din piercing ska läka så fint som möjligt och förbli lika vacker som när du gjorde den. Vi kommer här att ge dig en guide som hjälper dig att välja rätt längd på din barbell eller labret-stav när du beställer piercingsmycken online.

Byt till kortare stav i din piercing - När och varför? 

 När du gör din nya piercing och en stav används så kommer den staven att vara aningen för lång. Detta är på grund av att du kommer uppleva att området runt din piercing svullnar upp under den första tiden. Det är då viktigt att ordentligt med utrymme finns. Ibland svullnar det mycket, ibland knappt någonting alls. Hur mycket just du kommer svullna är omöjligt att säga så därför används alltid en för lång stav som läkesmycke.

När det sedan gått en tid och din piercing börjat läka så kommer svullnaden lägga sig.  Beroende på vilken piercing du har så kan det vara en bra idé att skaffa en kortare stav vanligtvis mellan 4-6 veckor efter att du tagit ditt nya hål. Undvik risken för att din piercing växer snett 

Anledningarna till att du bör sätta i en kortare stav i din piercing är flera. När staven är för lång löper du stor risk att fastna i ditt smycke. Det kan vara i kläder, kudden eller att du stöter till den ofta. Det kommer samlas smuts och bakterier runt ditt smycke. Detta är oundvikligt, och är staven då för lång så kommer den röra sig fram och tillbaka. Då följer allt sådant som fastnat på staven med in i såret och kan irritera eller skada din läkande piercing.  

Att använda en för lång stav för länge utgör också en annan tråkig risk. På grund av yttre påfrestningar som att du tex sover på din piercing, att du pillar på den eller att du fastnar i den ofta, så kan piercingen börja läka snett. När du inte är lika öm i din piercing som du var när den var helt nygjord kommer du också att börja sova mer på den än du gjort innan. Eftersom staven är för lång skapar detta en hävstångseffekt vilket gör att din piercing kan pressas i en sned vinkel. Detta är något du alltid vill förhindra då det kan påverka vilka piercingsmycken du senare kan använda. Detta kommer också göra att din piercing inte ser lika snygg ut, samt att det kommer ta mycket längre tid för din kropp att läka. I värsta fall kanske piercingen inte läker alls och du tvingas ta ut den. 

Med andra ord. Vill du ha en piercing som läker snabbt, utan komplikationer, och som ser snygg ut? Köp en kortare stav till din piercing när svullnaden lagt sig. Detta kommer din piercingstudio gärna hjälpa dig med.

 

Vilken längd på staven ska jag välja till min piercing?

 Utan att titta på din piercing på plats går det tyvärr inte att säga exakt vilket mått som kommer passa just din piercing eftersom alla människor ser olika ut. Det är lite som att ge råd kring vilken skostorlek som kommer passa just dig. Lite längre ner på sidan hittar du dock en storleksguide som talar om vilken längd på stavar vi säljer mest av till olika piercingar. Vad som avgör vilken längd på stav till din piercing som passar är följande: 

    1. Vart på kroppen din piercing sitter.

    2. Hur tjockt/smalt området är.

    3. I vilken vinkel sitter smycket.

    4. Är din piercing helt läkt.

    5. Hur vill du att smycket ska passa.  

Vi rekommenderar alltid att du rådfråga din piercingstudio på plats så att de kan mäta och plocka fram ett smycke som passar dig om du är osäker. När du sedan vet vilken längd som passar din piercing så är det enkelt att handla online.  


Storleksguide för rätt längd på stav till din piercing

 Här följer en lista på de vanligaste storlekarna vi säljer mest av till helt läkta piercingar. Kom ihåg att detta är inte är någon exakt vetenskap då alla människor som sagt ser olika ut, men det kan ge dig riktlinjer som gör det lite lättare att handla piercingsmycken online. Vilken storlek som passar just dig kan variera jämfört med någon annan då alla kroppar ser olika ut. Är du väldigt osäker på din storlek kan det vara bra att rådfråga på plats i en piercingstudio så de kan mäta åt dig. Vi har i följande lista valt att enbart ta med de piercingar där du oftast använder en stav. Måtten i denna tabell gäller för inte storlek på ringar.

 

Snibb (Vanligt hål i örat)

6mm

High lobe

6mm

Helix

6-7mm

Flat piercing

5-6mm

Forward helix

6mm

Conch

6-7mm

Näsvinge / näspiercing

6-7mm

Rook

6-8mm

Tragus

6-7mm

Tungpiercing

12-14mm

Bröstvårta/ Nipple piercing

12-14mm (10mm för killar)

Läpp (Sida)

7-8mm

Medusa

7-8mm

Mouche, Madonna

7-8mm

Labret (Center underläpp)

7-8mm

Navelpiercing

8-10mm

Ögonbryn

8mm

Industrial piercing

28-36mm

Vertikal labret

6-8mm

 

 

Kan jag själv mäta vilken längd på stav jag behöver till min piercing?

  • Det enklaste sättet att ta reda på vilken stav du behöver är att först ta reda på vilken längd du har i din piercing just nu. Det kan du antingen göra genom att fråga din piercingstudio eller genom att plocka ut smycket själv och mäta hur långt det är. Plocka bara ut smycket själv om du är säker på att kunna sätta tillbaka det direkt. Då riskerar du inte att hålet drar ihop sig. Det är dock viktigt att poängtera att du inte ska plocka ut smycket ur en oläkt piercing.
  • Sedan kan du efter att du tvättat din piercing och dina händer noga försiktigt putta staven framåt i din piercing så den sitter tight mot huden på ena sidan och sticker ut på andra. Då kan du lite lättare uppskatta hur mycket utrymme som finns kvar på din stav ( Bild ovan).
  • Är det svårt att se själv så kan du be någon i din närhet titta på din piercing och se om de kan uppskatta hur mycket utrymme som finns kvar på staven.
  •   Som du nu säkert förstått så går det inte att exakt råda dig till vilken längd på din stav du behöver i din piercing utan att på plats titta på den. Vi hoppas dock att informationen här ovan kan ge dig en djupare förståelse till varför det är viktigt att ha rätt längd på din stav och att informationen kan vara till hjälp när du letar efter ditt nya favoritsmycke online 😊


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.