Ornament

Infekterad piercing: Guide och skötselråd kring infektioner

Piercingar har alltid varit en populär form av kroppsutsmyckning , och det finns ett brett utbud av placeringar att välja mellan. Oavsett vilken typ av piercing du har, och även om det är ovanligt, är det viktigt att vara medveten om risken för infektion. I denna omfattande guide kommer vi att diskutera allt du behöver veta om infekterade piercingar, inklusive hur du kan undvika dem, sköta om dem och hantera dem om de uppstår.

Vad är en infekterad piercing?

En infekterad piercing inträffar när bakterier tränger in i det nygjorda hålet i huden och orsakar en inflammatorisk reaktion. Detta kan uppstå om hygienråden inte följs noggrant under piercingprocessen eller om du inte sköter om din piercing korrekt efteråt. Detta kan självklart ske genom ren otur med, som att smuts eller hårstrån hamnar i såret av en ren slump, eller att du råkar fastna med din piercing i någonting. Infektionssymtom kan inkludera smärta, svullnad, rodnad och varig utsöndring av var från piercingområdet. Om du misstänker att din piercing är infekterad, är det viktigt att agera snabbt för att förhindra att infektionen sprider sig eller förvärras.

Vad är skillnaderna mellan en irriterad- och en infekterad piercing?

Det är viktigt att kunna skilja mellan en irriterad piercing och en infekterad piercing för att kunna undvika komplikationer. Att en nygjord piercing blir irriterad sker nästa alltid. Detta kan ske under hela läketiden, och det är inte ovanligt att en piercing har läkt fint i flera veckor, för att sedan helt plötsligt bli irriterad. Det kan bero på många saker, men det vanligaste orsakerna är att det sker för att du pillat för mycket på den, Bytt smycke för tidigt, slarvat med skötseln, eller att du råkat bli sjuk och kroppen därmed prioriterar annat. Om din piercing blir irriterad är det viktigt att du börjar ta hand om den så bra du bara kan igen. Oftast går irritationen över bara du tar hand om din piercing som du ska.  Är du orolig så kontaktar du din piercingstudio om du behöver råd.

Här är några skillnader på symptomen mellan en irriterad piercing och en infekterad piercing:

Symptom irriterad piercing:

 • En viss rodnad och svullnad lokalt precis runt piercingområdet. (Jämför med hur ett ”Vanligt sår” beter sig)
 • Ökad känslighet och smärta vid och runt piercingen.
 • En viss grad av varig eller klar vätska kan förekomma, vilket är normalt i små mängder under läkningsprocessen.

Symptom infekterad piercing:

 • Mörkare påtaglig rodnad, svullnad och betydligt ökad smärta som överstiger det normala under läkningsprocessen.
 • Värme och kraftig rodnad som sprider sig ut en bit från piercingområdet.
 • Riklig mängd var som kan vara gul eller grön och ha en obehaglig lukt.
 • Feber och allmän sjukdomskänsla.

Hur vet jag om min piercing är infekterad?

Till att börja med  är det viktigt att poängtera att kroppen alltid går igenom inflammationsfasen under de första dagarna efter att du gjort en ny piercing. Inflammationsprocessen startar för att bekämpa infektioner och för att rensa bort döda celler och skadad vävnad. En infekterad piercing däremot  är en obehaglig och ibland väldigt smärtsam upplevelse som kan uppstå när din kropp reagerar på tex bakterier som tagit sig in i kroppen. Det finns flera vanliga symtom som kan tyda på en infektion i din piercing.

För det första kan en infekterad piercing kännas varm och svullen. Huden runt piercingen kan bli röd och öm, och du kan uppleva en pulserande smärta i området. Andra vanliga symptom kan vara att var bildas i området runt piercingen och att du känner en ökad känslighet kring området. Ibland kan du även känna en stickande eller brännande känsla.

Det är viktigt att inte ignorera dessa symptom, eftersom en obehandlad infekterad piercing kan leda till allvarligare komplikationer, som abscesser, varbölder och piercing bumps. En spridning av infektionen till andra delar av kroppen kan ske, och i allra värsta fall kan infektionen resultera i blodförgiftning Detta är dock mycket ovanligt. Om du misstänker att din piercing är infekterad, är det bästa du kan göra att kontakta en professionell piercare eller en läkare för rådgivning och behandling.

Boka tid i vår piercingstudio här >>

Undvik piercinginfektioner

För att undvika infekterade piercingar är det först och främst viktigt att välja en professionell och erfaren piercare. Gör lite efterforskning och se till att din piercare följer strikta hygienregler, inklusive användning av sterila nålar och smycken. Här är några tips för att undvika piercinginfektioner:

 • Välj en pålitlig piercare: Välj en piercare med ett gott rykte för att minska risken för infektion från början.
 • Följ deras råd: Lyssna på din piercares råd om hur du ska sköta om din piercing efter att den är gjord. Följ deras rekommendationer noggrant.
 • Håll området rent: Tvätta händerna noggrant innan du rör vid din piercing. Använd rekommenderade eftervårdsprodukter och / eller en mild tvål och vatten för att rengöra området runt piercingen dagligen.
 • Undvik att röra vid piercingen: Försök att undvika att röra vid din piercing med smutsiga händer. Detta kan tillföra bakterier till området och öka risken för infektion.
 • Undvik också att pilla eller riva bort sårskorpor som sitter fast i såret runt din piercing. Dessa är en viktig del av sårläkningsprocessen och genom att pilla bort skorporna hämmar du kroppens förmåga att snabbt och smidigt läka din piercing.
 • Är du orolig för att din piercing inte mår bra? Kontakta din piercare direkt.

Tvätt av infekterad navelpiercing.


Vanliga orsaker till att en piercing blir infekterad

Infekterade piercings kan uppstå av många olika anledningar men här är en lista på några av de främsta anledningarna till varför en piercing kan bli infekterad:

 • Otillräcklig hygien: Bristande hygien är en av de främsta orsakerna till infekterade piercings. Det är viktigt att rengöra din piercing på rätt sätt, tillräckligt ofta, och med passande eftervårdsprodukter. Det är också viktigt att tvätta händerna noggrant före hantering av piercingen och följa råden för rengöring som ges av din piercare.
 • Att du pillar på piercingen med smutsiga händer: Att röra vid din piercing med smutsiga eller otvättade händer kan tillföra bakterier och smuts till såret, vilket ökar risken för infektion.
 • Felaktig skötsel: Att inte följa rätt eftervårdinstruktioner som ges av din piercare kan leda till problem. Det inkluderar att använda felaktiga eftervårdsprodukter eller överdriven rengöring. Detta inkluderar även att byta smycken för tidigt innan din piercing är läkt.
 • Smutsigt vatten: Att bada i smutsigt vatten, som till exempel i en simbassäng eller i havet, kan öka risken för infektion om vattnet innehåller bakterier eller föroreningar.
 • Du rör för mycket på din piercing: Att röra eller vrida på smycket för mycket kan orsaka irritation och öka risken för infektion.
 • Smycken av tvivelaktig kvalité och material: Användning av icke-säkra eller olämpliga smycken kan irritera såret och öka risken för infektion.
 • Använda smycken med fel storlek: En av de vanligaste orsakerna till att problem uppstår med en piercing är att för små eller för stora smycken används. Om en ring eller stav sitter för tight så är det bara en tidsfråga innan du får problem. Är en stav för lång så ökar risken för irritation eftersom du fastnar lättare i din piercing.
 • Smutsiga kläder, sängkläder eller handdukar: Ibland kan en piercing bli infekterad genom smitta från andra källor, som till exempel från smutsiga handdukar, sängkläder eller kläder som kommer i kontakt med piercingen.

För att undvika infekterade piercings är det viktigt att vara noga med hygienen, följa råden från din piercare och vara uppmärksam på eventuella tecken på infektion så att du kan agera i tid.

Köp eftervårdsprodukter till piercing här >>


 Skötselråd för infekterade piercingar

Om du redan har en infekterad piercing är det viktigt att vidta åtgärder för att hantera situationen och förhindra att infektionen sprider sig. Här är några skötselråd för att hantera en infekterad piercing:

 • Rengör försiktigt: Använd en mild salthaltig lösning som du kan köpa på apoteket eller blanda  ¼ tesked havssalt i 2.5 dl varmt kokat vatten om du vill göra din egen.  Rengör området runt piercingen två till sex gånger om dagen. Detta hjälper till att hålla området rent och främja läkningsprocessen.
 • Antiseptiska eftervårdsprodukter: Vissa antiseptiska sprayer eller andra lösningar kan användas för rengöring. De bör dock endast användas om de rekommenderas av din piercare eller läkare, eftersom de kan vara för starka och irritera såret.
 • Använd antibiotikasalva: Om infektionen är svår kan din läkare eller piercare rekommendera användning av en antibiotikasalva. Följ deras instruktioner noga.
 • Undvik att ta bort smycket: Ta inte bort piercingen, eftersom detta kan leda till att infektionen kapslas in och förvärras. Endast din läkare eller piercare bör ta bort smycket om det behövs.
 • Undvik att röra vid piercingen: Försök att undvika att röra vid piercingen så mycket som möjligt. Detta minskar risken för att överföra bakterier till området.
 • Undvik bad: Undvik att bada i pooler, varma bad eller havet tills din piercing har läkt helt och infektionen har läkt.
 • Om din piercing är väldigt svullen kan en längre stav eller ett större smycke behövas. När vävnaden svullnar och smycket sitter för tight så hämmar detta cirkulationen i området. Detta kan vara mycket smärtsamt och behöver åtgärdas omgående. Kontakta din piercare direkt så hjälper denne dig att byta till ett mer lämpligt smycke.
 • Kontakta en läkare: Om infektionen inte förbättras inom några dagar eller om den blir värre, kontakta en läkare. Du kan behöva antibiotika för att behandla infektionen.

Spray för rengöring av piercing.

Infekterad navelpiercing eller öronpiercing

Hål i öron av olika slag och navelpiercingar är några av de vanligaste piercingarna som människor har, och de är också benägna till infektioner om de inte sköts om ordentligt. Här är några specifika skötselråd för dessa typer av piercingar:


Hål i öron infektion:

 • Rengör regelbundet: Använd en mild tvål och vatten för att rengöra området runt öronpiercingarna dagligen, och avsluta med att använda en eftervårdsprodukt avsedd för piercingar. Du kan också använda en salthaltig lösning som nämnts tidigare.
 • Undvik öronproppar: Undvik att använda öronproppar eller hörlurar som kan smutsa ner piercingarna.
 • Håll håret borta: Se till att håret inte täcker öronpiercingarna och rengör försiktigt runt dem om det behövs.


Navelpiercing infektion:

 • Håll området torrt: Efter duschar eller bad, se till att naveln är helt torr. Fuktiga förhållanden kan öka risken för infektion.
 • Undvik tajta kläder: Undvik att bära tajta kläder som kan trycka mot, eller fastna i navelpiercingen och orsaka irritation.
 • Var försiktig med träning: Om du tränar, se till att du håller området rent och torrt, och undvik överdriven svettning i början.
 • Håll området fritt runt naveln: Om du har smycken i naveln, se till att de inte fastnar i kläder eller andra föremål, vilket kan orsaka skada och öka risken för infektion.

Tvätt av en infekterad helix piercing.

Att ha en infekterad piercing kan vara smärtsamt och obehagligt, men med rätt eftervård och åtgärder kan du snabbt hantera situationen. Kom ihåg att följa din piercares eller läkares råd noggrant och var tålmodig under läkningsprocessen. Och framför allt, försök att undvika infektioner genom att följa god hygien- och skötselrutiner från allra första början. Din piercing kommer att se fantastisk ut när den har läkt korrekt och är fri från infektion.

Se vårt utbud av eftervårdsprodukter här >>

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.