Ornament

Byte piercingsmycke själv med rätt verktyg

Att byta piercingsmycke kan ibland vara ett retligt och pilligt projekt. Vi pratar om små ringar, kulor och kristaller med gängor som ska passa in i stavar. Inte nog med detta utan vi ska också lyckas få igenom piercingsmycket igenom örat, näsan eller vart din piercing nu sitter. Med rätt verktyg kan du lära dig att byta ditt piercingsmycke som ett proffs och här listar vi våra egna favoritverktyg.

Att byta piercingsmycke själv

Som med allt här i världen krävs träning om vi tycker något är svårt. Ofta letar vi dock efter genvägar för att nå fram till våra mål snabbare. När det kommer till att byta piercingsmycken så finns det faktiskt genvägar att ta i form av hjälpmedel och verktyg som är till för att det ska bli enklare för dig att byta piercingsmycken själv om du väljer att göra så. Längre ner hittar du en lista med beskrivningar på de bästa hjälpmedel du kan hitta för att enkelt byta piercingsmycken själv.

Innan du byter stav eller ring i din piercing

Först och främst så måste du avgöra om du tror att det är en bra idé att byta smycke. Är din piercing irriterad eller fortfarande håller på att läka så är svaret oftast nej. Är du osäker så ska du alltid kontakta en piercingstudio först för konsultation. Om du anser att du kan byta ditt smycke så är det några saker du ska förbereda innan du plockar ut ditt smycke.

  • Se till att ha allting redo. Lägg fram smycken, ev verktyg, rengöringsservetter mm så att du enkelt kan nå dem.
  • Tvätta dina händer ordentligt med tvål och vatten. Detta för att förhindra att du drar in smuts och bakterier i din piercing. Du får också bättre grepp om ditt piercingsmycke med rena fingrar. Har du nitrilhandskar eller liknande så rekommenderar vi dig att använda dessa.
  • Tvätt ditt piercingsmycke. Är din piercing läkt så räcker det ofta med att tvätta ditt smycke ordentligt med två och vatten, alternativt något bakteriedödande medel.
  • Stäng avloppet i ditt handfat och lägg ut en handduk om du byter piercingsmycke framför badrumsspegeln. Det är otroligt irriterande att råka tappa din ring eller topp för att till din förargelse se den målmedvetet leta sig ner i avloppet.
  • Ha tid. Om du inte är van vid att byta piercingsmycke så bör du göra detta när du har tid. Inte när din buss går om 7 minuter. Stress gör oss fumliga och risken är att du irriterar din piercing, tappar ditt smycke, alternativt inte stänger eller drar åt gängor ordentligt.


Vill du läsa våra skötselråd så hittar du dem här >> 

Olika verktyg och hjälpmedel för att byta piercingsmycken

Handskar

Att hantera ett litet piercingsmycke med sina bara fingrar kan vara riktigt pilligt. Använder du ett par nitrilhandskar så kommer du upptäcka att du får otroligt mycket bättre grepp om ditt piercingsmycke. Bättre grepp innebär smidigare införande av piercingsmycket i hålet, mindre risk att iriitera din piercing, men också mindre risk att du tappar ditt smycke i avloppet om du står framför badrumsspegeln😊 Att använda handskar när du skruvar fast en topp eller kula i din stav ger dig också en annan fördel. När du drar åt din kula med dina bara fingrar så kan det många gånger kännas som att du dragit åt den stenhårt, när det i själva verket bara är dina fingrar som glider på kulan. Det kan kännas som du har ett järngrepp men så är det många gånger inte. Detta kan leda till att toppen gängar upp sig och du tappar ditt smycke. Ett par engångshandskar minskar risken för detta då du får bättre grepp om stav och kula.  


Peang / Tång

En piercingtång är din absolut bästa vän när du vill kunna byta piercingsmycken enkelt själv. Den gör bytet så otroligt mycket enklare, oavsett om du ska byta ring, stav eller topp. Vi vågar därför vara så framfusiga och säga att du måste skaffa dig en sådan. En peang är den typ av verktyg som piercare ofta använder om du får professionell hjälp att byta ditt piercingsmycke i en studio.


Sätta in en stav i din piercing

Att hitta hålet på baksidan av din piercing kan vara ett frustrerande uppdrag. Med en peang kan du hålla i staven och försöka lotsa den på plats. Tången är mycket nättare än våra klumpiga fingrar och kan därför göra detta arbete lättare.

Byta topp på din stav

När du tex byter en topp (Framsidan på staven) så är det alltid pilligt att skruva fast kristallen. När du väl lyckats med detta så ska du också dra åt den ordentligt. Detta kan låta som en baggis, men många gånger kan det vara svårt att komma åt med våra klumpiga fingrar, plus att staven vrider sig och vi får inte ett bra grepp. Med en peang kan du enkelt hålla fast staven vilket gör det otroligt mycket lättare att träffa rätt med gängorna i toppen. När du håller fast staven med en tång är det också mycket lättare att sedan dra åt piercingsmycket ordentligt så du inte riskerar att tappa kulan eller kristallen.

Här hittar du våra snygga toppar>>

Byta ring i din piercing

Även här kan en peang göra underverk. Först och främst kan du använda tången till att hålla i ringen så du lättare kan träffa hålet. När du väl fått ringen på plats så kan du också lättare stänga, eller klicka ihop din ring om du håller piercingsmycket stilla med hjälp av verktyget.

Här hittar du alla våra ringar>>Ledsticka – Byt stav till din piercing enklare

En ledsticka är ett fantastiskt verktyg för att underlätta isättningen av stavar i din piercing. Våra ledstickor passar till invändigt gängade labret- och barbell-stavar och fungerar på följande vis. Du skruvar eller för in ledstickan i din stav. Du kan sedan med fördel använda tex ett sterilt glidmedel för att göra isättningen av smycket ännu smidigare. Du för sedan ledstickan igenom hålet från baksidan och framåt. När ledstickan sedan sticker ut på framsidan av din piercing skruvar du av denna. Nu sitter din stav på plats och du kan skruva på toppen på framsidan.  


Sterilt glidmedel

Som vi nämnde här ovanför så underlättar det alltid om du kan minska friktionen när du byter ditt smycke. Många piercingsmycken har trubbiga kanter i änden som ska föras igenom hålet. Detta kan göra att om du inte får till vinkeln perfekt så fastnar du halvvägs med din stav eller ring. Risken är då större att du irriterar din piercing och bytet av smycket blir ännu svårare. Ett sterilt glidmedel är ett billigt och säkert sätt att göra ditt byte av piercingsmycke smidigare.  


Rengöringsservett

Att använda en rengöringsservett innan du byter piercingsmycke kan kännas som överkurs. Denna lilla försiktighetsåtgärd kan faktiskt dock göra hela skillnaden för om din piercing blir irriterad eller inte. Bakterier finns överallt och även på din hud. När du byter piercingsmycke så finns det alltid en liten risk att du irriterar din piercing om du inte är van vid att byta ringar eller stavar. Genom att använda en rengöringsservett på området runt din piercing men även på piercingsmycket så minskar du risken för att du drar med bakterier eller smuts in i hålet.  


Låsringstång och Ringstängare för att öppna och stänga ringar

Om du använder traditionella bcr-ringar eller äldre modeller av segment-ringar så behövs ofta en låsringstång. Detta är ett verktyg som vidgar ringen en aning så att kulan eller sprinten som suttit fastklämd släpper. När du satt i din ring igen behöver denna stängas. Eftersom låsringstången ibland vidgar ringen så pass mycket att kulan eller sprinten inte längre kan sättas fast i ringen så kan en ringstängare behövas. Med denna klämmer du samman ringen igen. När detta är gjort så kan du antingen med fingrarna försöka klämma fast kulan igen, eller med hjälp av låsringstången vidga ringen bara en aning så att du kan pilla kulan på plats.

Låter det otroligt krångligt? Vi håller med, därför finns det idag oftast clicker-ringar som substitut för denna typ av ringar. Bra va?:-)

Här kan du spana in alla våra verktyg>>


 


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.