Ornament

Varför kan äkta silverörhängen bli svarta och hur undviker du missfärgade smycken?

Silverörhängen är inte bara vackra smycken som kompletterar din outfit, utan de är även en investering i stil och personlig uttrycksförmåga. Men om du någonsin har upplevt att dina äkta silverörhängen blir svarta, är du inte ensam. Det är ett vanligt problem som beror på olika faktorer. I detta blogginlägg kommer vi att utforska varför silver kan oxidera och ärga och hur du kan ta hand om dina örhängen för att behålla deras glans och skönhet.

Skötselråd för dina silversmycken

Äkta silver är känt för sin vackra glans och elegans, men det har också en tendens att reagera med luft och andra ämnen i miljön. När silver utsätts för svavelhaltiga ämnen i luften, som väte­sulfid, skapas en svart beläggning på ytan av silversmycken. Denna process kallas för oxidering och är helt naturlig.

Fuktighet, luftföroreningar och till och med vissa kemikalier i ditt dagliga liv kan påverka silvrets utseende. Dessutom kan sura eller basiska hudtyper hos bäraren påverka hur snabbt silver reagerar och ändrar färg. Men oroa dig inte, det finns sätt att förhindra och hantera detta problem.

Äkta silver kan bli mörkare i färgen på grund av en kemisk reaktion som kallas oxidation. Detta är en naturlig process där silvret reagerar med svavelhaltiga ämnen i luften och bildar silver­sulfid. När silver­sulfid bildas, framträder en mörk beläggning på silvrets yta, vilket resulterar i den karakteristiska svarta eller gråa färgen. Här är några faktorer som bidrar till varför äkta silver oxiderar och hur du kan förhindra det:

 • Luftföroreningar och svavel: Silver oxiderar när det utsätts för luftföroreningar som innehåller svavel. Om du bor i områden med hög luftförorening eller om silvret utsätts för annat svavelutsläpp kan risken för oxidation öka. För att förhindra detta, förvara dina silverföremål i en lufttät förvaringsmiljö när de inte används.
 • Fuktighet: Fuktig luft främjar oxidation av äkta silver. Att förvara dina silverföremål i en torr miljö minskar risken för ärgning. Använd påsar med silica gel eller andra fuktabsorberande medel i smyckesaskar eller förvaringspåsar. Ett tips ärockså att ta av dina smycken innan du duschar och badar.
 • Kemiska ämnen: Vissa kemikalier, såsom de i parfymer, hårprodukter och rengöringsmedel, kan påskynda oxidationen av silver. Undvik att utsätta dina silverföremål för dessa ämnen och se till att de är torra innan du sätter på dig dem.
 • Sura eller basiska hudtyper: Den naturliga pH-nivån i din hud kan påverka hur snabbt silver reagerar och ändrar färg. Personer med surare hud kan uppleva att deras silverföremål ärgar snabbare. Att rengöra och torka av dina silverföremål regelbundet kan hjälpa till att minimera denna effekt.
 • Förvara separat från andra metaller: Förvara inte olika typer av metaller tillsammans, eftersom de kan reagera med varandra och orsaka ärgning. Håll dina silverföremål separat från andra metaller i din smyckeslåda.

Genom att vara medveten om dessa faktorer och vidta förebyggande åtgärder kan du minska risken för att dina äkta silverföremål oxiderar och bevara deras skönhet och glans längre. Regelbunden rengöring och korrekt förvaring är nyckeln för att hålla dina silver­smycken i toppskick.


Kan silver rosta?

Nej, silver rostar inte i likhet med järn eller andra metaller. Rost är en specifik form av oxidation som inträffar när järn eller legeringar som innehåller järn utsätts för fukt och syre. Silver, å andra sidan, är en ädelmetall som inte genomgår samma typ av oxidation.

 

Hur tar du hand om dina silverörhängen för att hålla dem skinande och fräscha?

 • Förvara dem ordentligt: Förvara dina äkta silverörhängen i en lufttät påse eller smyckesask när du inte använder dem. Detta hindrar dem från att komma i kontakt med luft och hjälper till att minska risken för oxidering.
 • Ta av dem vid bad och träning: Silver utsätts för fukt när det kommer i kontakt med vatten eller svett. Ta av dina örhängen innan du badar eller tränar för att minimera exponeringen.
 • Undvik direkt solljus: Långvarig exponering för solljus kan påskynda oxideringsprocessen. Förvara dina örhängen på en sval plats, helst i en mörk förvaringslåda eller ask.

Silverputsduk till silversmycken.

Hur du kan putsa, polera och rengöra dina silversmycken för att återfå lystern

Att putsa, polera och rengöra dina silversmycken regelbundet är avgörande för att bibehålla deras lyster och skönhet. Här är sju förslag på hur du kan göra det effektivt:

 • Silverputsduk: Använd en specialdesignad silverputsduk för att torka av dina smycken. Dessa dukar är impregnerade med ämnen som hjälper till att avlägsna oxiderade ytor och återställa glansen. Gnugga försiktigt för att undvika repor.
 • Bikarbonat och vatten: Skapa en pasta genom att blanda bikarbonat med vatten. Applicera pastan på dina silversmycken och gnugga försiktigt med en mjuk tandborste eller trasa. Skölj av och torka torrt för att avlägsna smuts och oxidation.
 • Citronsaft och saltbad: Fyll en skål med varmt vatten och tillsätt citronsaft och en nypa salt. Lägg dina silverföremål i blandningen i några timmar. Skölj och torka torrt. Citronsyran hjälper till att bryta ner oxider och saltet fungerar som en mild slipmedel.
 • Aluminiumfolie-metoden: För en djuprengöring, skapa en liten "bad" med aluminiumfolie i botten och lägg dina smycken på folien. Tillsätt varmt vatten och bikarbonat. Låt smyckena ligga i några minuter, skölj sedan av dem och torka noga.
 • Mjuk tandborste och mild tvål: Använd en mjuk tandborste och en mild tvål, som exempelvis diskmedel, för att försiktigt borsta bort smuts och oxidation. Skölj noga och torka torrt med en ren trasa.
 • Professionell silverputs: Investera i en högkvalitativ silverputs som är avsedd för äkta silver. Följ anvisningarna på förpackningen och använd den regelbundet för att bibehålla lystern på dina smycken.
 • Förvara smyckena korrekt: Förvara dina silversmycken i en lufttät behållare eller smyckesask när de inte används. Detta minimerar deras exponering för luftfuktighet och luftföroreningar, vilket kan bidra till att förebygga oxidation.

Genom att regelbundet använda några av dessa metoder för att putsa och rengöra dina silversmycken kan du förlänga deras livslängd och bibehålla deras ursprungliga glans och skönhet. Kom ihåg att vara försiktig, särskilt med ädelstenar eller delikata detaljer, för att undvika onödigt slitage.

Att äkta silverörhängen oxiderar och blir svarta är ett naturligt fenomen, men med rätt vård och förebyggande åtgärder kan du hålla dem skinande och fräscha under lång tid. Genom att följa dessa enkla tips för förvaring och rengöring kan du njuta av dina vackra silversmycken utan att behöva oroa dig för att de förlorar sin lyster. Ta hand om dina örhängen, och de kommer att förbli en tidlös del av din smyckessamling.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.