Ornament

Välj rätt storlek på ring till din piercing

Att använda en ring i din piercing kan vara ett av de snyggaste alternativen som finns bland piercingsmycken. Hur går du då till väga när du ska välja storlek på ditt piercingsmycke? Piercingringar finns i en hel drös olika storlekar och att hitta en storlek som passar just din piercing kan vara svårt om du inte vet hur du ska gå till väga. Här följer en guide till att välja rätt storlek och innerdiameter till din piercing.

När kan du byta till ring?

De allra flesta piercingar utförs med en stav som läkesmycke. Detta kan vara en så kallad labret eller en barbell. Överlag är det så att piercingar oftast läker bäst med stav ifrån start. Med vissa undantag förstås. Om det är så att ditt mål är att kunna använda ring i din piercing så är det viktigt att byta smycke vid rätt tidpunkt. Vi vet att det är lätt att bli otålig men det är värt att vänta på att din piercing är redo.

Om du fick en stav i din piercing från start så är det rekommenderat att vänta tills din piercing är helt läkt innan du byter till en ring. Anledningen till detta är att huden runt din piercing är mycket ömtålig och ofta svullen under den första tiden. Eftersom en ring har en cirkulär form så kommer den att sätta tryck mot kringliggande vävnad och har du otur så uppstår en irritation som kan skada din piercing.

Det är alltid en god idé att rådfråga din piercare innan du byter till ring om du är osäker på att din piercing är helt läkt eller inte. Gör inte misstaget att byta till ring efter två veckor bara för att din piercing ser fin ut och inte gör ont längre. Vänta i alla fall minst hela läketiden ut.

Vill du läsa våra skötselråd så hittar du dem här >>

 


 

Olika storlekar på ringar – Innerdiameter och tjocklek

De allra flesta ringar och piercingsmycken tillverkas i tjocklekarna 1.2mm eller 1.6mm. Är det så att du är ute efter en slät tunn ring så finns detta såklart också att köpa. Segment clickers, vilket släta runda ringar kallas, finns även i tunna tjocklekar på 1.0mm och 0.8mm. Självklart finns det även tjockare varianter och letar du efter en ännu tunnare ring än 0.8 mm så finns en variant av ringar som kallas för seamless ringar. Innerdiametern på ringar mäts från kant till kant inne i själva ringen som du kan se på bilden nedanför. På septumsmycken eller ringar med rak stav mäts innerdiametern lite annorlunda. Där mäts innerdiametern uppifrån och ner (se bild nedan).

Om du idag använder ett piercingsmycke som är 1.2mm tjockt och vill sätta i en ring som är t.ex 0.8mm så är detta inget problem. Det kan vara värt att veta att hålet i din piercing då kommer att dra ihop sig till den nya storleken.

Vill du läsa mer om hur du öppnar och stänger en clicker-ring? Klicka här >>

 

 

 

Vilken innerdiameter behöver du på ringen till din piercing?

Nu till the million dollar question. Vilket mått ska du välja som innerdiameter på din ring? Utan att på plats titta på din piercing så går det inte att ge dig ett universalmått som kommer passa alla piercingar på alla personer lika bra. Våra kroppar ser olika ut, öron, näsa eller annan kroppsdel kan vara olika tjocka och piercingar kan vara gjorda i olika vinklar. Det allra bästa är alltid att rådfråga din piercare på plats vilken ring som kommer passa just dig. Lite längre ner på sidan kommer du kunna läsa en storleksguide som talar om vilka ringstorlekar vi säljer mest av till vilken piercing.

Vad som avgör vilken storlek på ring som behövs till just din piercing är följande:

 1. Vart på kroppen din piercing sitter. 
 2. Hur tjockt/smalt området är.
 3. I vilken vinkel sitter smycket.
 4. Är din piercing helt läkt.
 5. Hur vill du att smycket ska passa. 

Storleksguide för ring till piercing

Här nedan kommer vi presentera en tabell över vilken innerdiameter på ring vi säljer flest av till vilken piercing. Det är viktigt att poängtera att vi här talar om 100% helt läkta piercingar.

Som vi nämnt tidigare så går det inte att säga exakt vilken storlek som kommer passa just din piercing, men följande storleksinformation kan användas som vägledning för att göra det lite lättare för dig när du ska handla smycken online. Är du osäker över din storlek så är det fortfarande bäst be din piercingstudio mäta vilken storlek som kommer passa just dig. Skriv då ner dina mått så är det superenkelt att shoppa ringar i framtiden.


Hål i örat / Örsnibb 
8mmHelix
7-9mmForward Helix
6-7mmConch
10-12mmNäspiercing / Näsvinge
7-8mmRook
6-7mmTragus
6mmDaith
8-10mmBröstvårta / Nipple piercing
12-14mm ( 10-12mm för killar)Läpp sida
8-10mmLäpp center
10mmSmiley
8-9mmNavelpiercing
8-10mmÖgonbryn
8-10mmSeptum
8-10mmVill du läsa mer om hur du väljer längd på stav till din piercing så klickar du här >>

 

Kan jag själv mäta vilken storlek på ring jag behöver till min piercing?

 • Du kan mäta innerdiametern på en ring du har hemma som du redan vet passar bra. Lägg då ringen på en linjal och mät från innerkanten på ringen till motsatt kant. Där har du din innerdiameter.
 • Använd ett örhänge, ring, om du inte har ett piercingsmycke. Testa att sätta i ett hoops-örhänge i din piercing och mät sedan hur många millimeter den är i innerdiameter. Gör bara detta om din piercing är helt läkt och du är säker på att du kan sätta i ditt gamla piercingsmycke igen när du är klar.
 • Tips från kund! En del av våra kunder har varit kreativa och använt sig av en liten bit ståltråd för att mäta sin ringstorlek. Vill du testa detta så formar du en ring av en bit ståltråd eller liknande. Du får testa dig fram till längden blir rätt. Forma en ring av tråden och trä den på t.ex ditt öra. Det är då viktigt att ringens ändar möter hålen på båda sidor av ditt öra, inte bara på framsidan. Be om hjälp om du inte kan se. Det är också viktigt att du inte klämmer till ringen så den tappar sin form eller klämmer åt så det sitter alldeles för tight. Ringen får inte trycka in huden någonstans på ditt öra. Det ska gå att föra in toppen av en tandpetare under ringen utan att huden kläms samman. En för tight ring kommer skada din piercing i framtiden. Plocka sen försiktigt av ringen och mät innerdiametern på en linjal där den är som störst i ringen. Har ringen blivit oval så får du börja om. Då har du tryckt ihop den för mycket.
  Obs! Var försiktig så tråden inte är vass om du använder ståltråd och tvätta av den noga innan. Gör bara detta på helt läkta piercingar. Stick heller INTE in tråden in i piercingen. Den ska bara ligga mot mynningarna av hålen.
 • Besök en piercingstudio och be dem mäta vilken storlek som kommer passa dig. Skriv sedan ner måtten så du har koll på vilka storlekar som passar till dina piercingar i framtiden.

Klicka dig vidare till alla våra ringar här>>


 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.